Το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα αγροτικά-παραγωγικά ζώα επιχειρεί να λύσει το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου.Το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι «οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιοδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή στον ιδιοκτήτη τους.Με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους Δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των Δήμων (προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά κλπ)».Σε εφαρμογή του σχετικού άρθρου οι Περιφέρειες ιδρύουν και λειτουργούν, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, μία η περισσότερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή από ιδιώτες χώρους.Με απόφαση του Περιφερειάρχη συγκροτούνται συνεργεία ή ανατίθεται σε συνεργεία η περισυλλογή των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων.Τα εν λόγω συνεργεία αποτελούνται από άτομα έμπειρα στο χειρισμό των αγροτικών ζώων και κατά τη διάρκεια της περισυλλογής επιβλέπονται από τις οικείες περιφερειακές κτηνιατρικές αρχές σε ότι αφορά τον έλεγχο τήρησης των κανόνων προστασίας των ζώων. Όλα τα ανεπιτήρητα αγροτικά ζώα περισυλλέγονται, οδηγούνται στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση κατά την παραμονή τους εκεί.Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας συντάσσεται «πρακτικό περισυλλογής ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων» που υπογράφεται από τον υπεύθυνο του συνεργείου και στο οποίο καταγράφονται κατ’ ελάχιστον η ημερομηνία περισυλλογής, το είδος των ζώων που περισυλλέγονται, ο αριθμός και ο ατομικός κωδικός αριθμός αναγνώρισης των ζώων που φέρουν σήμανση, ο αριθμός των ζώων που δεν φέρουν σήμανση, η περιοχή απ’ όπου τα ζώα περισυλλέχθηκαν, ο τρόπος περισυλλογής και μεταφοράς των ζώων και η εκμετάλλευση προορισμού των περισυλλεχθέντων ζώων.Τα ανεπιτήρητα αγροτικά ζώα περιέρχονται στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας, εφόσον, μετά την παρέλευση 10 (δέκα) ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους, ο κάτοχός τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους.Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, στον κάτοχο του ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, ο οποίος ταυτοποιείται από το σύστημα σήμανσης και καταγραφής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους εξήντα ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα, τριακόσια εξήντα ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, εκατόν ογδόντα ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και οκτακόσια (800) ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή.Αντίστοιχα, στον κάτοχο μη σημασμένου ανεπιτήρητου αγροτικού ζώου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους εκατό (100) ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα και πεντακόσια (500) ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, τρακόσια (300) ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ ανά ζώο για τα Ιπποειδή.
↧
Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Πάργας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ότι ο 76χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης του Ιστιοφόρο σκάφους «NEW WAY» σημαίας Ιταλίας, το οποίο έπλεε 1 ν.μ. πλησίον νησίδας «ΠΑΝΑΓΙΑΣ» Πάργας, με δύο (02) επιβαίνοντες, έχει χάσει τις αισθήσεις του.Άμεσα απέπλευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και το επαγγελματικό σκάφος «ΕΥΤΥΧΙΑ» Ν.Π. 7595 με επιβαίνοντα στέλεχος της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν το ανωτέρω σκάφος και με τη συνδρομή διπλωματούχου σκίπερ κατέπλευσε στο λιμάνι Πάργας.Ο 76χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο Κ.Υ. Καναλακίου και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του .Από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Πάργας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
↧
↧
September 3, 2018, 2:54 am
Ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας του Αριστοτελείου σχολιάζει τις αρχαιολογικές ανασκαφές σε Αμφίπολη και μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και όλα τα νοσηρά φαινόμενα της ελληνικής πραγματικότητας
Στο εμβληματικό κτίριο Αναγνωστοπούλου της Ακαδημίας Αθηνών στο Κολωνάκι στεγάζεται το Κέντρο Έρευνας της Αρχαιότητας. Εκεί συνάντησα τον ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή Kλασικής Aρχαιολογίας του Αριστοτελείου Μιχάλη Τιβέριο. Το γραφείο του έχει ένα μοναδικό προτέρημα: μοναδική θέα στον λόφο του Λυκαβηττού. «Είναι μια ανάσα στην πόλη αυτή να βλέπεις καθημερινά αυτό το πράσινο» λέει. Πρόκειται για έναν διανοούμενο με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, πολυάριθμές τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις αλλά και συμμέτοχο σε σημαντικές ανασκαφές αρχαίων οικισμών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη Σίνδο και στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης.
Γεννημένος στην Άνδρο το 1947, μου επισημαίνει από την αρχή ότι βρέθηκε τυχαία στην Αρχαιολογία, την οποία όμως λάτρεψε. Εξάλλου, χάρη σε αυτήν καταξιώθηκε διεθνώς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, πήρε το διδακτορικό του με εισηγητή τον σπουδαίο Μανόλη Ανδρόνικο, εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόννης, στο Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Μονάχου και στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης, ενώ είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών, οργανισμών και ιδρυμάτων.Ρηξικέλευθος και αιρετικός στις απόψεις του, σημειώνει: «Εμάς τους αρχαιολόγους μάς προσελκύει το εύρημα, αλλά η ανασκαφή είναι καταστροφή. Μια ανασκαφή μοιάζει με ένα βιβλίο. Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, επιστρέφεις στις προηγούμενες σελίδες, τις ξαναδιαβάζεις, προκειμένου να σου δώσουν τις απαντήσεις. Αντίθετα, αν καταστρέψεις το αρχαιολογικό στρώμα και δεν το διαβάσεις σωστά, δυστυχώς δεν σου δίνεται η δυνατότητα να το ξαναδιαβάσεις. Επομένως, μια ανασκαφή είναι ικανή να καταστρέψει μια ολόκληρη σελίδα της Ιστορίας μας». Στη συζήτησή μας σχολιάζει τις αρχαιολογικές ανασκαφές σε Αμφίπολη και μετρό Θεσσαλονίκης, μιλά χωρίς ενδοιασμούς για τα νοσηρά φαινόμενα που μας ταλανίζουν αλλά και για τις μακροχρόνιες «ασθένειες» της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Κατά τον κ. Τιβέριο, η Ελλάδα διέρχεται μια πολυεπίπεδη κρίση, όχι μόνο οικονομική αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς της κοινωνίας. «Πληρώνουμε ακόμη τη δολοφονία του Καποδίστρια» υποστηρίζει.
— Στο παρελθόν έχετε γράψει ότι ζούμε στη «χώρα του αλαλούμ». Το πιστεύετε ακόμη; Συχνά, αυτοί που μας κυβερνούν αποδεικνύεται ότι είναι άσχετοι. Πολλές φορές πρόκειται για άτομα που βρέθηκαν σ'αυτές τις θέσεις λόγω τυχαίων γεγονότων ή πολιτικών σχέσεων. Όλα όσα έχουν συμβεί, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποδεικνύουν μια τεράστια ανικανότητα και προχειρότητα.
Μπορεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις να μας οδήγησαν στην κρίση αλλά και κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών δεν έχουν να επιδείξουν κάτι θετικό. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ένας υπουργός Παιδείας να υποστηρίζει ότι η «αριστεία είναι ρετσινιά». Αδιανόητες απόψεις. Σαν να καταδικάζεις τα ελληνόπουλα να γίνουν τα γκαρσόνια της Ευρώπης.
— Οκτώ χρόνια μνημονίων και ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να νοσεί. Υπάρχει ελπίδα; Το θεωρώ πολύ δύσκολο, λόγω της χρόνιας διάβρωσης του κράτους. Πρώτα απ'όλα, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αξιολογούνται. Επιπλέον, είναι απαραίτητο για τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους να παρθούν δύο σημαντικές αποφάσεις: να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης και, φυσικά, να μην μπορεί ένας βουλευτής να αναλάβει υπουργική θέση.
Προσωπικά, πιστεύω ότι ο σταυρός προτίμησης είναι η «εστία μόλυνσης» του πολιτικού μας συστήματος. Θα μου αντιτείνετε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξελιχθούν τα κόμματά μας σε αρχηγικά. Πράγματι, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να μας αποδείξουν ότι πιστεύουν στη δημοκρατία. Ένας ορθός τρόπος, για παράδειγμα, είναι να γίνεται η επιλογή από τις κεντρικές επιτροπές των κομμάτων και όχι από τους ίδιους τους αρχηγούς. Αναμφισβήτητα, ένα μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού έχει βασιστεί στην πελατειακή σχέση πολίτη - πολιτικού. Και ο βουλευτής έχει εξελιχθεί σε «βολευτή».
— Ποια είναι η ρίζα του προβλήματος; Ο χώρος της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας ότι είμαστε ο περιούσιος λαός, οι πιο έξυπνοι σε όλο τον κόσμο, καθώς και ότι εμείς δώσαμε τα «φώτα» μας στον πλανήτη. Θυμάμαι τη φράση που είχε πει κάποτε ο Κονδύλης: «Αν ήξερα πόσο εύκολο είναι να κυβερνάς την Ελλάδα, θα το έκανα από τότε που ήμουν λοχίας». Χαρακτηριστικό της αντίληψής μας είναι το παράδειγμα του Ανδρέα Μιαούλη. Μαθαίνουμε για τον ηρωισμό του αλλά όχι για το γεγονός ότι έκαψε τον στόλο του, που είχε πληρώσει ο ελληνικός λαός, για να μην πέσει στα χέρια του Καποδίστρια. Προφανώς και δεν εννοώ ότι πρέπει να είμαστε ηττοπαθείς, αλλά, τουλάχιστον, ας αναφερόμαστε και στα ελαττώματά μας, όχι μόνο στα προτερήματα, τα οποία φυσικά είναι πάρα πολλά. Διότι, αν κρύβεις τα μειονεκτήματά σου, πώς θα τα θεραπεύσεις;
Παράλληλα, πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στο παραμύθι ότι για όλα φταίνε οι ξένοι. Εμείς είμαστε το πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι εμείς σκοτώσαμε τον Καποδίστρια.
Επίσης, μια και αναφερόμαστε στην εκπαίδευση, με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στο Ναυτικό Γυμνάσιο της Άνδρου έχει παρατηρηθεί πολύ μικρή αύξηση του αριθμού των μαθητών που επιλέγουν να πάνε στη θάλασσα, δυσανάλογη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Έχουμε γίνει καλοπερασάκηδες. Γι'αυτό και χρήματα που υπολογίζονταν ότι θα χρησίμευαν για την αναδιαμόρφωση της γεωργίας πήγαν σε άλλους σκοπούς.
Δείτε επίσης ποιοι συμμετέχουν στη συγκομιδή της φράουλας στη Μανωλάδα Ηλείας. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των Ελλήνων που καταδέχονται να εργαστούν στα χωράφια. Το θεωρούν υποτιμητικό. Προτιμούν να πίνουν καφέ και να παίρνουν το χαρτζιλίκι από τους γονείς και τους παππούδες. Βέβαια, δεν θέλω να γενικεύω, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέοι που παλεύουν να επιβιώσουν ή εργάζονται σκληρά, παραδείγματος χάριν ως σερβιτόροι. Αλλά, δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι επιλέγει να υποτιμά κάποιες δουλειές.
— Μια κοινωνία δεν θα έπρεπε να την απασχολεί το γεγονός ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική; Οι νέοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης. Είναι εκείνοι που δεν φταίνε καθόλου για όσα έχουν συμβεί. Όταν το πιο ζωτικό κομμάτι μιας ευνομούμενης κοινωνίας, η νεολαία, δεν βρίσκει δουλειά, είναι καταδικασμένη σε αυτοκαταστροφή. Η δική μας γενιά είναι υπεύθυνη για όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια, γι'αυτό, όποια αρνητικά συναντάμε στους νέους, είναι φυσικά επακόλουθα όσων εμφυτεύσαμε στις σκέψεις τους. Όλη αυτή η έκδηλη αδιαφορία μιας σημαντικής μερίδας των νέων για την πολιτική πρέπει, πάντως, να απασχολήσει σοβαρά την πολιτική ηγεσία του τόπου, όχι μόνο με διαπιστώσεις ή παραινέσεις αλλά με την αναζήτηση των αιτίων που προκάλεσαν το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.
— Από την πολύχρονη εμπειρία σας ως πανεπιστημιακού, τι έχετε διαπιστώσει πως χρειάζεται να αλλάξει στον χώρο της παιδείας; Όλη αυτή η κατάσταση της απροκάλυπτης κομματικοποίησης. Είναι δυνατόν οι κομματικές νεολαίες να εκλέγουν τον πρύτανη και να συμμετέχουν στις αποφάσεις των συμβουλίων των ιδρυμάτων; Πού αλλού στον κόσμο παρατηρούνται όλα αυτά; Είναι ασύλληπτο το ότι αναγκάζεσαι να έρχεσαι σε επαφή με κομματάρχες προκειμένου να διευθετηθούν θέματα ενδοπανεπιστημιακά. Ας συναποφασίσουμε ποιο εκπαιδευτικό σύστημα θέλουμε ‒υπάρχουν πολλά χρήσιμα παραδείγματα άλλων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών‒ κι ας το εφαρμόσουμε. Δείτε τι έχει συμβεί με το άσυλο. Όταν έχουμε δημοκρατία, τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο και να μην μπορεί να τα κλείσει καμία δύναμη. Είναι πεδία διακίνησης ιδεών και ελευθερίας και είναι λυπηρό που συχνά παρατηρούνται κρούσματα ναρκωτικών, εγκληματικότητας και παραεμπορίου.
— Μήπως έχουμε σταθεί περισσότερο στα μεγαλεία του χθες και σήμερα δεν έχουμε να επιδείξουμε κάτι ουσιαστικό;Μας τρέφει το παρελθόν. Δείτε το παράδειγμα της Αμφίπολης. Πριν ακόμη ξεκινήσει η ανασκαφή, έσπευσαν να μιλήσουν για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
— Τι πραγματικά έγινε στην Αμφίπολη; Κυριάρχησε η πλήρης άγνοια βασικών γνώσεων. Διαδόθηκαν απίθανες ιστορίες από αρμόδιους και μη. Όσοι ξέρουν λίγη αρχαία ιστορία γνωρίζουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια, όπου, όπως είναι ευρέως γνωστό, υπήρχε το σκήνωμά του τουλάχιστον έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Αλλά, φυσικά, εμείς, ο πανέξυπνος λαός, πώς θα αφήναμε τον Αλέξανδρο να ταφεί σε άλλη χώρα; Εκτός αυτού, τον «μεταφέραμε» και στην Αμφίπολη.
— Ήταν ένα πολιτικό πυροτέχνημα; Το ίδιο το μνημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πρωτότυπο και ξεχωριστό και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. Έχει μια μοναδική μορφή και έναν επιβλητικό διάκοσμο, στοιχεία που πράγματι πιστοποιούν ότι εκεί είναι θαμμένος κάποιος επιφανής, την ταυτότητα του οποίου όμως δεν θα μάθουμε ποτέ. Επίσης, πρέπει ο «νεκρός» να έχει κάποια σχέση με την Αμφίπολη, η οποία να υπενθυμίσουμε ότι ενσωματώθηκε στο μακεδονικό κράτος το 357 π.Χ. Θα μπορούσε, παραδείγματος χάριν, να είναι ο Νέαρχος, ο περίφημος ναύαρχος του Μεγάλου Αλέξανδρου, Κρητικός στην καταγωγή, αλλά πολίτης της Αμφίπολης.
Επίσης, μας είπαν ότι ο τάφος είναι ασύλητος, ενώ ευθύς εξ αρχής ήταν ολοφάνερο ότι ήταν συλημένος. Και το χειρότερο όλων όσα συνέβησαν ήταν οι εικόνες με τις μπουλντόζες, που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη της Αρχαιολογίας. Αρχαιολόγος δεν είναι εκείνος που ανακαλύπτει αρχαία ευρήματα, αυτά τα βρίσκει π.χ. ο ψαράς, ο μανάβης ή ο οποιοσδήποτε. Αρχαιολόγος είναι εκείνος που μελετά τα αρχαία. Την ίδια στιγμή, παρακολουθούσαμε συνεχή αρχαιολογικά ανακοινωθέντα, σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο. Το ζήτημα είναι ότι όχι μόνο χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία αλλά δημιουργήθηκε και πρόβλημα στατικότητας του μνημείου. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι δεν είμαστε σοβαρό κράτος.
— Σήμερα σε τι κατάσταση βρίσκεται το μνημείο; Μια «δεξιών» αποχρώσεων ανασκαφή εγκαταλείφθηκε πλήρως από μια «αριστερή» κυβέρνηση. Το ίδιο το μνημείο καθημερινά καταστρέφεται. Έχουν τοποθετήσει υποστυλώματα, αλλά, προφανώς, αυτά δεν αρκούν.
— Στους φοιτητές σας, αν σας ρωτούσαν τι είναι σημαντικό στη ζωή, τι θα απαντούσατε; Οτιδήποτε ακούν να το επεξεργάζονται με το μυαλό τους. Να σκέφτονται ελεύθερα και να μην πιστεύουν σε δόγματα. Δόγματα έχει μόνο η θρησκεία. Τα πάντα ρει. — Μπορεί ένας άνθρωπος σήμερα να ζήσει ελεύθερος; Στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες νομίζω ότι αυτό μπορεί κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να καταστεί εφικτό. Ο καθένας μπορεί ακόμα να λέει ό,τι θέλει και να κάνει οτιδήποτε, αρκεί να μην ενοχλεί τον διπλανό του. Ξέρετε, σήμερα μας κυβερνούν οι τζογαδόροι, τα χρηματιστήρια και οι αγορές. Αυτό, λοιπόν, που εμένα με ενοχλεί ιδιαίτερα και το θεωρώ απαράδεκτο είναι το ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία πεθαίνεις επειδή δεν έχεις χρήματα.
—Ζήσατε τη ζωή που θέλατε; Αστειευόμενος, πιστεύω ότι ο Θεός δεν είναι τελικά τόσο σοφός. Διότι θα ήταν καλύτερο να γεννιόμαστε γέροι, έχοντας γνώση της ζωής, και να πεθαίναμε νέοι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: www.lifo.gr
↧
September 3, 2018, 2:57 am
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδέρης πραγματοποίησε στις 8 Αυγούστου τιμητική εκδήλωση για το έργο και την προσφορά Σιδεριτών συγγραφέων.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα των συγγραφέων τη Σιδέρη και συγκεκριμένα στην μαγευτική τοποθεσία του χωριού, στον Αη Θανάση, δίπλα στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο που σύντομα θα λειτουργήσει σαν ξενώνας.Από την τοποθεσία αυτή, παράλληλα με την εκδήλωση, οι ακροατές απολάμβαναν την καταπληκτική θέα με την κοιλάδα του Καλαμά και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στα νερά του Ιονίου.Πρωτίστως όμως πρέπει να τονισθεί με έμφαση ότι ήταν πολύ πετυχημένη η πρωτοβουλία του συλλόγου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά και για την ανάθεση της εισήγησης και της παρουσίασης στην κυρία Ουρανία Μασούρα.Η εκδήλωση αυτή είχε σκοπό, όχι μόνο να συμπληρώσει τις πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου, αλλά να γνωρίσουν οι ακροατές ότι σε αυτό το μικρό χωριό γεννήθηκαν και μεγάλωσαν άνθρωποι που κατάγονται από φτωχούς ίσως και αγράμματους γονείς και κατόρθωσαν με την προσωπικότητά τους και μόνο, να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη της λογοτεχνίας γενικά αλλά και της παράδοσης του χωριού τους ειδικότερα.
Οι τιμώμενοι συγγραφείς ήταν:Γιώργος Κολιούσης - ένα βιβλίο Σταύρος Λάγγαρης - οχτώ βιβλία Παναγιώτης Παπασταύρου - δέκα βιβλία Κώστας Σπυρόπουλος - τρία βιβλία Δημήτριος Στραβέλης - ένα βιβλίο Χριστόδουλος Βαξεβάνος Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Αξίζουν συγχαρητήρια πρώτα-πρώτα σε όλους τους συγγραφείς αλλά και στο σύλλογο που είχε την καταπληκτική ιδέα της εκδήλωσης.Ευχόμαστε να τους μιμηθούν και άλλοι σύλλογοι, γιατί σίγουρα κάθε χωριό θα έχει να αναδείξει ανάλογους αξιόλογους ανθρώπους.Επίσης συγχαρητήρια ανήκουν και στην κυρία Ουρανία Μασούρα η οποία με το γλαφυρό της λόγο παρουσίασε τους συγγραφείς και το έργο τους, με τέτοιο τρόπο που κατέπληξε το ακροατήριο.
↧
September 3, 2018, 3:01 am
Νεκρή εντοπίστηκε στην παραλία Δρεπάνου μία χελώνα Καρέτα- Καρέτα. Την νεκρή χελώνα βρήκαν λουόμενοι πίσω από το κάμπινγκ και αμέσως ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο το οποίο κατέγραψε το περιστατικό.Τη νεκρή χελώνα καλείται να απομακρύνει ο Δήμος Ηγουμενίτσας.Σημειώνεται ότι ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν για μία ακόμη θερινή περίοδο σε όλη την παραλιακή ζώνη της Ηπείρου.
↧
↧
September 6, 2018, 4:35 am
Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου από τις 06:00 π.μ. έως 10:00 π.μ., θα προχωρήσουμε σε καθαρισμό με πιεστικό μηχάνημα στον πεζόδρομο της Γρ. Λαμπράκη, καθώς και στις κάθετους αυτού οδούς Ελ. Βενιζέλου και 23ης Φεβρουαρίου.Καλούνται οι καταστηματάρχες να έχουν απομακρύνει τα τραπεζοκαθίσματα από τις προσόψεις των καταστημάτων τους και να συνδράμουν στον καθαρισμό.Επίσης όσοι συμπολίτες επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν στις εργασίες καθαρισμού, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πόλη μας.
↧
September 7, 2018, 7:14 am
Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί σχετικά με την προμήθεια ακτινολογικού υπερήχου τελευταίας τεχνολογίας που ενσωματώνει προηγμένες τεχνικές για την διάγνωση πιθανών κακοηθειών, καθώς και καρδιολογικού υπερήχου τελευταίας τεχνολογίας με προηγμένα λογισμικά για καλύτερη και ακριβέστερη αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας από το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.Η ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού που αφορά τον ακτινολογικό υπέρηχο ορίστηκε η 18η Σεπτεμβρίου και για τον καρδιολογικό υπέρηχο η 20η Σεπτεμβρίου .Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια τους, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας του ακτινολογικού τμήματος και του καρδιολογικού τμήματος αντίστοιχα. Παράλληλα εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου η έγκριση προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος μαγνητικής τομογραφίας 1,5 Τέσλα προϋπολογιστικής αξίας 1ος εκ. €. Αναμένεται η θετική εισήγηση της 6ης ΥΠΕ και η τελική έγκριση για την μελέτη σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας .Επιπροσθέτως συνεχίζεται η ενίσχυση της μονάδας τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ ) με την αγορά νέου σύγχρονου μηχανήματος αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης με ίδιους πόρους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μηχανημάτων σε 14, δίνοντας έτσι την δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων ασθενών που χρήζουν αιμοκάθαρσης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες (μόνιμοι και φιλοξενούμενοι ασθενείς ).Το αμέσως προσεχές διάστημα σχεδιάζονται νέες δράσεις με αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του οφθαλμολογικού τμήματος αναφορικά με την προμήθεια μηχανήματος φακοθρυψίας δίνοντας έτσι την δυνατότητα για επεμβάσεις καταρράκτη κλπ.
↧
September 13, 2018, 4:20 am
Δεκάδες ακίνητα σε ολόκληρη την Ήπειρο περνάνε στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να ακολουθήσουν τον δρόμο... της αξιοποίησης! Πρόκειται κυρίως για ακίνητα που ήταν υπό την ΕΤΑΔ, αρκετά εκ των οποίων διεκδικούσαν οι Δήμοι, χωρίς όμως να τους αποδοθούν ποτέ. Την παραχώρηση των συγκεκριμένων ακινήτων, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ, απαίτησε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ όπως επισήμως αποκαλείται το Υπερταμείο).
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα ακίνητα αναφέρονται αναλυτικά στο ΦΕΚ, όμως χρησιμοποιείται μόνο ο δωδεκαψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, χωρίς να παρέχεται κανένα άλλο στοιχείο αναγνώρισης.
Έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον καθένα να καταλάβει ποιά ακίνητα, μεταξύ των οποίων πλατείες, πάρκα και άλλοι ζωτικοί χώροι, οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση ή αξιοποίηση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων βρίσκεται στην ελληνική περιφέρεια'
Η λίστα περιλαμβάνει 179 ακίνητα στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, χωρίς αυτή την στιγμή να γνωρίζει κανένας για ποια πρόκειται. Είναι κάτι που μπορούν να το διαπιστώσουν είτε οι Δήμοι, είτε οι υπηρεσίες του δημοσίου που μπορεί να γνωρίζουν τους κωδικούς ή να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Από το σύνολο των ακινήτων τα 56 βρίσκονται στο Νομό Ιωαννίνων, τα 78 στο Νομό Άρτας, τα 15 στο Νομό Πρέβεζας και τα 30 στο Νομό Θεσπρωτίας.
↧
September 14, 2018, 5:05 am
Τα πετρόκτιστα γεφύρια που κινδυνεύουν να γκρεμιστούν
«Φροντίστε τα μνημεία σας και δεν θα χρειαστεί να τα αναπαλαιώσετε. Κάντε το ευλαβικά, στοργικά, ακατάπαυστα και πολλές γενιές θα περάσουν από τη σκιά τους».«...Η κακιά η ώρα κάποτε θα έρθει. Όμως αφήστε την να έρθει ανοιχτά και ξεκάθαρα και μην επιτρέψετε στην ατίμωση ή τα ψεύτικα υποκατάστατα να τους στερήσουν τις επιμνημόσυνες τελετές».Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Άγγλο συγγραφέα του 19ου αιώνα Τζον Ράσκιν, βρίσκουν όμως άψογη εφαρμογή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από το πρωινό της 1ης Φεβρουαρίου 2015 όταν ο αφρισμένος Άραχθος αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή οι δύο όχθες του να πάψουν να ενώνονται γκρεμίζοντας το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, αυτό της Πλάκας (διατηρητέο μνημείο από το 1972), και άλλο ένα στολίδι της λαϊκής αρχιτεκτονικής κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο λόγος για το μονότοξο πετρογέφυρο του Μανώλη, που εδώ και 360 χρόνια στέκει υπερήφανο στον ποταμό Αγραφιώτη της Ευρυτανίας.
Και μπορεί η φθορά του χρόνου να αποτελεί τον φυσικό αυτουργό της καταστροφής των δύο μονότοξων γεφυριών, ωστόσο, ο ηθικός πρέπει να αναζητηθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στα υπουργικά γραφεία της πρωτεύουσας.Η κατάληξη του γεφυριού, που κάποτε αποτελούσε σημείο διέλευσης της συνοριακής γραμμής Ελλάδας-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στα γραφικά Τζουμέρκα σε έναν σωρό από πέτρες φάνηκε να εξέπληξε τους ιθύνοντες, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται σήμερα, οπότε και ο Σύλλογος Φίλων της Γέφυρας του Μανώλη εκπέμπει σήμα κινδύνου για την άμεση ληψη δραστικών μέτρων για τη διάσωση του.
Παρόλα αυτά, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 υπήρχαν φωνές που καλούσαν σε δράση για τη σωτηρία των σπουδαίων αρχιτεκτονημάτων, μεταξύ των οποίων και αυτή του δημιουργού του Αρχείου Γεφυριών Ηπειρώτικων και πρόεδρο του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, Σπύρου Μαντά. (φωτο)Ο επί 35ετία μελετητής των παραδοσιακών πετρογέφυρων δίνει μια διαφορετική διάσταση στην πολυδιαφημισμένη αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας (ξεκίνησε εντός του 2018 κατόπιν σχετικής μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτενχείου) και προειδοποιεί για το μέλλον επτά ακόμα παραδοσιακών γεφυριών.
«Η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας δεν θα είχε καμία ωφέλεια. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία δεν περισσεύουν οι πόροι για ένα τέτοιο έργο. Θα ήταν προτιμότερο τώρα, που η μη αναστρέψιμη καταστροφή έχει συντελεστεί, αυτά τα χρήματα να δοθούν για την προστασία αντίστοιχων μνημείων που επίσης κινδυνεύουν ή για την ενίσχυση άλλων υποδομών στα παραμελημένα Τζουμέρκα ή και αλλού. Επιπλέον, η νέα κατασκευή που ήθελε προκύψει τι ακριβώς θα σηματοδοτεί; Γιατί σίγουρα μνημείο δεν θα είναι. Κάτι τέτοιο -το λέει και η ίδια η λέξη- προϋποθέτει μνήμη. Δεν θα είναι το γεφύρι του 1866 που έχτισε ο εμπειρικός πρωτομάστορας Κώστας Μπέκας αλλά μια γέφυρα που κατασκευάστηκε με τη χρήση όλων των σύγχρονων μέσων και υλικών από το ΕΜΠ. Το μόνο που θα ανακαλείται στη συλλογική μας θύμηση θα είναι η ανικανότητα κάποιον δήθεν αρμοδίων», λέει στo iefimerida ο κ. Μαντάς.
Τα επτά πετρογέφυρα που κινδυνεύουν και αυτά που «χάθηκαν»Με το ένα εκ των τριών γεφυριών που στα τέλη του 19ου αιώνα συνέδεαν την Ελλάδα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία να έχει ήδη καταρρεύσει, ο Σπύρος Μαντάς επισημαίνει ότι εάν η Πολιτεία δεν επιδείξει σοβαρότητα την ίδια τύχη θα έχουν και τα άλλα δύο, αυτό του Παπαστάθη αλλά ακόμα και αυτό της Άρτας!
«Το πρώτο, στο οποίο αναφέρεται και ο Γιαννιώτης ποιητής Κώστας Κρυστάλλης, είναι χτισμένο μεταξύ Δρίσκου και Ανατολής Ιωαννίνων στα μέσα του 18ου αιώνα, είναι τετράτοξο, με τα ‘πόδια’ του μάλιστα να βρίσκονται μέσα στον Άραχθο και έχει αφεθεί ασυντήρητο για δεκαετίες. Το δεύτερο, πολυθρύλητο και πολυτραγουδισμένο, αντιμετωπίζει επίσης σημαντικά προβλήματα, τα οποία οξύνθηκαν τον βαρύ χειμώνα του 2015. Τότε, πραγματογνώμονες εκπόνησαν μελέτη και συμπέραναν ότι χρίζει συντήρησης, όμως καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί», επισημαίνει ο κ. ίδιος.
![]()
Ένα ακόμα παραδοσιακό γεφύρι που κινδυνεύει με αφανισμό είναι αυτό της Κόνιτσας, κατασκευασμένο το 1871:«Παρότι βρίσκεται ακριβώς στα όρια της πόλης δεν έχει συντηρηθεί ποτέ! Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να φύγει από δίπλα του μια σκουριασμένη Μπέλεϋ που το έκρυβε, ενώ παλαιότερα είχαν στρώσει πάνω στο καλντερίμι του τσιμέντο, το οποίο επιβαρύνει περεταίρω τη στατικότητα του και θα μπορούσε να έχει αφαιρεθεί πολύ εύκολα, αλλά ούτε καν αυτό έχει γίνει! Σε αυτό παρατηρούνται ραγίσματα και στις βάσεις του έχουν φυτρώσει συκιές!»
Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται επίσης τα πετρογέφυρα του Καλογερικού, της Γκούμανης, του Αυλακίου και της Τέμπλας. «Το τρίτοξο στο Καλογερικό, χτισμένο το 1814, αποτελεί την τουριστική ατραξιόν του Ζαγορίου και έχει επίσης αρχίσει να ξεφτίζει, με τους αρκάδες του (σ.σ. τα εκατέρωθεν προστατευτικά τοιχία) να καταρρέουν. Οι προσπάθειες για επισκευή έμειναν στη μέση. Το γεφύρι της Γκούμανης, των τελευταίων χρόνων του 19ου αιώνα στη σμίξη του Καλαμά με τον Καλπακιώτικο ποταμό στη Θεσπρωτία, κινδυνεύει κυρίως από τη στάθμη του νερού. Τέλος, τα γεφύρια Αυαλκίου και Τέμπλας -τα οποία ήταν τα πρώτα που χτίστηκαν σε συνεργασία μηχανικών και λαϊκών τεχνητών το 1908- στον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας επί του Αχελώου, υπέστησαν εξίσου μεγάλες ζημιές στις πρόσφατες πλημμύρες. Παλιές ρηγματώσεις διευρύνθηκαν, ενώ οι αρκάδες τους έσπασαν», εξηγεί ο κ. Μαντάς καταλήγοντας πως τα τελευταία χρόνια έχουμε επίσης «χάσει» τα γεφύρια του Ντάλλα και της Γκιάνας στο Ζαγόρι.
Πηγή: iefimerida.gr
↧
↧
September 19, 2018, 2:22 pm
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18/9/2018 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Πάργας κ. Αντώνη Νάστα και των μελών του ΔΣ του «Συλλόγου Φίλων Νεκρομαντείου Αχέροντα», κ. Σπύρου Ράπτη, κ. Θωμά Χρήστου, κ. Γιαμά Γιάννη και κ. Λάζαρου Θεοδοσιάδη.Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η δρομολόγηση των διαδικασιών και η αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης για τη δημιουργία του «Πολυχώρου Πολιτισμού του Αχέροντα», με στόχο την ανάδειξη του μύθου του Αχέροντα και του αρχαιολογικού χώρου του Νεκρομαντείου, μέσα από την δύναμη της ιδέας που γεννήθηκε στην περιοχή με πρώτη αναφορά στην λ΄ ραψωδία της Οδύσσειας και φθάνει έως σήμερα, αλλά και του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των Στενών, του Δέλτα και του βιότοπου του ποταμού Αχέροντα.Ο «Πολυχώρος Πολιτισμού του Αχέροντα» θα περιλαμβάνει ψηφιακό μουσείο για το Νεκρομαντείο και τον Αχέροντα, αμφιθέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και χώρους για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, αίθουσες προβολών, πλανητάριο, εκθετήριο τοπικών παραδοσιακών προϊόντων κλπ και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει σημαντικό έργο για ολόκληρη την Ήπειρο, με καθοριστική συνεισφορά στην προβολή και τη μελέτη της ιστορικής μας κληρονομιάς, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.Σε πρώτη φάση, συμφωνήθηκε η εκπόνηση από το Δήμο Πάργας με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου της μελέτης χωροθέτησης και του κτιριολογικού προγράμματος του συγκεκριμένου έργου.Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος και τα μέλη του συλλόγου τόνισαν ότι σήμερα είναι μία ιδιαίτερα σημαντική μέρα γιατί ξεκινάει η υλοποίηση του οράματος. «Δε στεκόμαστε σε μεμονωμένα έργα υποδομών και παρεμβάσεις που εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Κάνουμε συνδυαστικές παρεμβάσεις που λειτουργούν αναπτυξιακά για την περιοχή, προκειμένου ο τόπος μας να κερδίσει κάτι παραπάνω. Το συγκεκριμένο είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που συνδυαστικά με το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα» που γίνεται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, των αναπτυξιακών εταιρειών ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και ΕΤΑΝΑΜ ΑΑΕ ΟΤΑ και των Δήμων Πάργας και Σουλίου, θα δώσει μεγάλη ώθηση όχι μόνο στην περιοχή του Δήμου Πάργας αλλά σε όλη την Ήπειρο. Ένα έργο που συζητούσαμε πολύ καιρό και τώρα ξεκινάμε. Η δημιουργία του πολυχώρου, θα προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό και πόσο σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη θα προσφέρει στην περιοχή. Επιπλέον θα αναδείξει την πολιτιστική και ιστορική αξία του μυθικού Αχέροντα και της ευρύτερης περιοχής με σεβασμό πάντα στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.Είμαστε σε καλό δρόμο αν και ακόμη υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας, δήλωσε ο κος Ιωάννου»
ROMIANEWS
↧
September 24, 2018, 3:49 am
Συμμετέχοντας στην πανελλαδική εκστρατεία Περιβάλλον και Πολιτισμός, που για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένη στο στοιχείο του αέρα με τίτλο «Πνοές Ανέμων», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα υλοποιήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την εκπαιδευτική δράση «'Ωρα καλή στην πρύμνη σου κι αέρας στα πανιά σου», για οργανωμένες σχολικές ομάδες Ε΄ - Στ΄ Τάξεων Δημοτικού & Α΄ Γυμνασίου, το διήμερο 18~19 Οκτωβρίου 2018.Μετά από μια εισαγωγή στο θέμα του εορτασμού, η οποία θα προσεγγίσει διαθεματικά το στοιχείο του «αέρα», το πρόγραμμα εστιάζει στη σημασία των ανέμων για την αρχαία ναυσιπλοΐα και την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου.Κατά τα διάφορα στάδια του προγράμματος, στο οποίο εναλλάσσονται παρουσιάσεις, ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια δράσης, γίνεται συνδυαστική χρήση διαφόρων μεθόδων (δεικτική, μαιευτική, ερωταποκρίσεις, παιχνίδι ρόλων, βιωματική επαφή με τα αντικείμενα), προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια διασκεδαστική εκπαιδευτική εμπειρία στον χώρο του μουσείου.Ημέρες διεξαγωγής: 18-19 Οκτωβρίου 2018Ώρες έναρξης: 9:00, 11:00Διάρκεια: 1.30΄Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητέςΓια συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 2665 0 21417, 28539 (Δευτέρα έως Παρασκευή) – πληροφορίες κκ. Αντωνία Τζωρτζάτου, Θεοδώρα Λάζου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.Τη σημασία και την επίδραση του αέρα σε διάφορους τομείς της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και τέχνης θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι επισκέπτες του μουσείου μέσα από τη σήμανση επιλεγμένων εκθεσιακών ενοτήτων και συμπληρωματικό πληροφοριακό υλικό.Στο πλαίσιο του εορτασμού της πανελλήνιας εκστρατείας Περιβάλλον και Πολιτισμός 2018 η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας το Σαββατοκύριακο 20~21 Οκτωβρίου θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
↧
Τριάντα δύο δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και πέντε της Ηπείρου, παραπέμπονται από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών επειδή δεν υπέβαλαν η υπέβαλαν εκπρόθεσμα δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) όπως όφειλαν εκ του νόμου .Η παραπομπή των ανωτέρω στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε μετά από εισήγηση του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και επίκουρου μέλους της επιτροπής Νικολάου Αντωναράκου.Συγκεκριμένα 17 από τους συγκεκριμένους δημάρχους δεν υπέβαλαν πότε δήλωση πόθεν έσχες, ενώ 15 υπέβαλλαν εκπρόθεσμα.Η εισήγηση Αντωναράκου έγινε δεκτή από την επιτροπή της Βουλής, παρότι η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου φάνηκε να αμφιταλαντεύεται γιατί δεν ήθελε να υπάρξει φόρτος εργασίας για τους εισαγγελείς.Από την Ήπειρο οι δήμαρχοι που παραπέμπονται είναι του Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, της Πάργας Αντώνης Νάστας, του Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη, των Φιλιατών Σπύρος Παππάςκαι του Μετσόβου Κώστας Τζαφέας.
↧
Σοκ και δέος προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία περί γεννήσεων και θανάτων το 2017 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2017 γεννήθηκαν 88.553 λιγότερα κατά 4,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4,8% και ανήλθαν σε 124. 501 περιστατικά. Συνεπώς το 2017 πέθαναν περίπου 36 χιλ άτομα σε σχέση με αυτά που γεννήθηκαν. Απελπιστικά είναι τα στοιχεία και για την Ήπειρο. Οι θάνατοι είναι κατά 1739 περισσότεροι από τις γεννήσεις την προηγούμενη χρονιά.Συγκεκριμένα το 2017:-στην Άρτα γεννήθηκαν 441 και πέθαναν 973,-στη Θεσπρωτία γεννήθηκαν 296 και πέθαναν 515-στα Γιάννενα γεννήθηκαν 1228 και πέθαναν 1821 και-στην Πρέβεζα γεννήθηκαν 372 και πέθαναν 767
↧
↧
Ο βραβευμένος με Όσκαρ –για τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»–Πίτερ Τζάκσον, ανέλαβε τον επιχρωματισμό πρωτότυπων ασπρόμαυρων πλάνων στο πλαίσιο της παραγωγής ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ για τον Α'Παγκόσμιο Πόλεμο που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.
Η πρεμιέρα του «They Shall Not Grow Old»θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου ενώ θα προβληθεί και από το BBC την 11η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η λήξη του Μεγάλου Πολέμου.
Η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε από το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο του Λονδίνου και τo 1418Now, ένα ημικρατικό πολιτιστικό πρόγραμμα ανάθεσης έργων σε κορυφαίους καλλιτέχνες στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος των δύο φορέων είναι να προσεγγίσουν τις νεότερες γενιές, παρουσιάζοντας τα κοσμοϊστορικά γεγονότα της πρώτης παγκόσμιας ένοπλης σύρραξης «όπως ακριβώς τα είδαν οι ίδιοι οι στρατιώτες», σύμφωνα με τον Τζάκσον.
Στα αρχεία του μουσείου υπάρχουν περίπου 2.000 ταινίες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι περισσότερες είναι επίσημες προπαγανδιστικές παραγωγές της βρετανικής κυβέρνησης, μερικές γνωστές σε ένα σχετικά ευρύ κοινό καθώς λειτουργούν αρχετυπικά για ανάλογες παραγωγές και έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί. Αλλά στην ταινία του νεοζηλανδού σκηνοθέτη παρουσιάζεται υλικό που έχουν δει ελάχιστοι από τότε που γυρίστηκε. «Πρόκειται για ασυνήθιστα, κοινότοπα πλάνα, που παραμένουν, ωστόσο, συναρπαστικά και θέλαμε να τα αναζωογονήσει ο Τζάκσον, ελπίζοντας πως θα ταιριάξουν με τη φαντασία του», εξήγησε ο Ματ Λι, εκπρόσωπος του μουσείου και επικεφαλής της παραγωγής.
Ο επιχρωματισμός του αρχειακού κινηματογραφικού υλικού από την Stereo D αποτέλεσε ένα από τα πολλά στάδια της παραγωγής. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας κλήθηκαν επίσης να αφαιρέσουν σκόνη και λεκέδες και να αποκαταστήσουν χαρακιές και σχισίματα από τα φιλμ. Για την ολοκλήρωση της ταινίας χρειάστηκαν τρία χρόνια κατά τα οποία εργάζονταν ολημερίς και ολονυχτίς ομάδες στην Καλιφόρνια, τον Καναδά και την Ινδία, δεδομένου ότι για την επεξεργασία ενός αποσπάσματος διάρκειας 30 δευτερολέπτων συνήθως απαιτούνταν έως και τρεις μήνες δουλειάς.
Εξαιρετικά δύσκολη αποδείχτηκε η απόδοση των αποχρώσεων του νερού και του δέρματος. Καθε τι οργανικού. Ένα άλογο που καλπάζει μέσα στο νερό είναι ιδιαιτέρα «ζόρικο», σύμφωνα με έναν από τους εργαζόμενους της εταιρείας.
Μια από τις κύριες μομφές κατά της έγχρωμης απόδοσης ασπρόμαυρων ταινιών αφορά την ακρίβεια. Ο Μίλτον Άνταμου, επικεφαλής της ομάδας επιχρωματισμού Stereo D, δήλωσε πως η δουλειά τους είναι «κατά κύριο λόγο επιστημονική αλλά και δημιουργική». Για την όσο το δυνατόν πιο πιστή απόδοση της πραγματικότητας ο Πίτερ Τζάκσον προσέλαβε τον ιστορικό Πιτ Κόνορ ο οποίος εντόπισε και απέστειλε δείγματα από τις στολές των στρατιωτών καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων, ούτως ώστε να εξεταστούν οι αποχρώσεις τους υπό διαφορετικό φωτισμό.
«Ανέκαθεν η θέση μας ήταν να ενθαρρύνουμε την όσο το δυνατόν ευρύτερη διάδοση της συλλογής μας. Από τη στιγμή που το πρωτότυπο παραμένει άθικτο και προσδιορίζεται πως δεν ήταν έγχρωμο δεν υπάρχει πρόβλημα. Το χρώμα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων», υποστήριξε από την πλευρά του ο Ρόμπιν Μπέικερ, επικεφαλής επιμελητής του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI). Ειδικά εάν αυτοί οι άνθρωποι είναι νεαρής ηλικίας.
↧
Το Kέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (Κ.Κ.Π.Π.Η.) με πρόεδρο την Κατερίνα Μιτοπούλου έρχεται να διαψεύσει τα όσα υποστηρίζει ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας σε ερώτησή του προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί μη αποδοχής αιτήσεων εισαγωγής ηλικιωμένων στο πρώην Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ηγουμενίτσας (αλλά και στο Γηροκομείο Φιλιατών) αν και υπάρχουν κενές θέσεις.Στη Θεσπρωτία, υπάρχει το Παράρτημα ΑμεΑ Θεσπρωτίας με δύο δομές: μία στην Ηγουμενίτσα και μία στους Φιλιάτες. Η κ. Μιτοπούλου αναφέρει ότι από 1 Ιανουαρίου του 2018 έχουν εισαχθεί 18 άτομα στο Παράρτημα ΑμεΑ -12 στην Ηγουμενίτσα και 6 στους Φιλιάτες, ενώ έχουν δρομολογηθεί άλλες 5 εισαγωγές. Σημειώνει δε ότι η συνολική δυναμικότητα των κλινών στη δομή της Ηγουμενίτσας αφορά 35 κλίνες και στη δομή των Φιλιατών 31, όπως και ότι η λίστα αναμονής στον ΕΠΟΠΠΥ Θεσπρωτίας ανέρχεται σε 39 άτομα.Επισημαίνει ακόμη ότι η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου έχει ενημερώσει εγγράφως τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και των δομών υγείας για τις κλειστές μονάδες που διαθέτει το Κέντρο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αναφορά της ότι στο νομό Θεσπρωτίας παρατηρείται το φαινόμενο υποβολής αυξημένων αιτημάτων σε αντίθεση με το νομό Ιωαννίνων, όπου υφίσταται μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κλινών στο Παράρτημα Ιωαννίνων, με τη λίστα αναμονής του ΕΟΠΠΥ ανέρχεται σε 4 άτομα.«Το Κ.Κ.Π.Π.Η είναι ένας ενιαίος φορέας, με παραρτήματα σε γειτνιάζοντες νομούς, οι οποίοι συνδέονται μέσω της Εγνατίας οδού, με εύκολη και ταχεία πρόσβαση» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μιτοπούλου.Όσο για την παρέμβαση του κ. Γιόγιακα, εκτιμά ότι «τέτοιου είδους ατεκμηρίωτες αναφορές ουδόλως βοηθούν το κοινωνικό έργο που παρέχουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων δομών πρόνοιας αλλά υποδαυλίζουν το χαρακτήρα αυτών, ωθώντας την κοινωνία στη διαμόρφωση λανθασμένων αντιλήψεων περί αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα της χώρας». Απευθύνει δε δημόσια πρόσκληση σε όσους αναρωτιούνται για τη λειτουργία του Παραρτήματος ΑμεΑ Θεσπρωτίας, να το επισκεφθούν.typos-i.gr
↧
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κινήματος Αλλαγής Ηπείρου σε συνεδρίαση του την Πέμπτη 4/10/2018 με θέμα τις επικείμενες εκλογές 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση:«Αποφασίζουμε την πολιτική στήριξη του Δημήτρη Δημητρίου ως επικεφαλής ευρείας αυτοδιοικητικής παράταξης που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη και την εντολή των πολιτών για αλλαγή στην Περιφέρεια Ηπείρου.Ο Δημήτρης Δημητρίου είναι πτυχιούχος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1998 διδάκτορας του τμήματος Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Έχει σημαντική επιστημονική δράση με συμμετοχή σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και διδακτικό και συγγραφικό έργο ως μέλος επιστημονικών εταιριών όπως η Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών, η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία κ.α.Επαγγελματικά, από το 1993 είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Βιοανάλυση Επιστημονικά Εργαστήρια, η οποία αποτελεί Διαπιστευμένο Εργαστήριο Αναλύσεων Νερών και Τροφίμων.Είναι μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για 21 χρόνια. Έχει διατελέσει Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος Γενικός Γραμματέας και Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας.Είναι μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.).Πιστεύουμε ότι ως επικεφαλής μιας προοδευτικής αυτόνομης παράταξης που θα εκφράζει την συνεργασία και συμπόρευση ευρύτερων κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της Ηπείρου, μπορεί να εγγυηθεί το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προγράμματος που θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο δημιουργικής προσπάθειας για τον τόπο μας.Απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής και δημοκρατικού διαλόγου με την κοινωνία των ενεργών πολιτών της Ηπείρου για την δημιουργία μιας ευρείας αυτοδιοικητικής παράταξης με όρους ισότιμης συμμετοχής , διαφάνειας και δημοκρατικής λειτουργίας στην διαμόρφωση της προγραμματικής αναπτυξιακής πρότασης και την λήψη όλων των κρίσιμων αποφάσεων. Καλούμε του πολίτες της Ηπείρου να ανταποκριθούν να γίνουν μέρος αυτής δημιουργικής συλλογικής προσπάθειας με επικεφαλής τον Δημήτρη Δημητρίου για να ανοίξουμε ένα νέο οραματικό δρόμο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Περιφέρειά μας.Το Κίνημα Αλλαγής με όλες τις δυνάμεις του θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια».***Ο Δρ. Δημητρίου Δημήτριος αποφοίτησε το 1988 από το Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό « Λίαν Καλώς». Κατόπιν το 1989 προσλήφθηκε σε θέση Ε.Μ.Υ. (Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος) στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Το 1998 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής με βαθμό «Άριστα» από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών εταιριών (Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών, Society for Intestinal Microbial Ecology and Diseases, Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Πληροφορικής) και έχει να επιδείξει συμμετοχή με ανακοινώσεις σε πολλά Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια καθώς και Δημοσιεύσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά.Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα.
↧
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Αλέκος Παπαδόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο capital.gr, και μεταξύ άλλων αποδόμησε όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τους στόχους στήριξης της ανάπτυξης. Ο κ. Παπαδόπουλος παραθέτει στοιχεία για το τι θα υποστεί η οικονομία ειδικά λόγω της συρρίκνωσης των επενδύσεων.Τέλος, τονίζει τον κίνδυνο διολίσθησης της χώρας και πάλι σε μία κατάσταση τύπου Αργεντινής.Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του στο capital.gr, στους Δήμητρα Καδδά – Γ. Αγγέλη:
- Πως θα χαρακτηρίζατε το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε από την κυβέρνηση;Έχω συντάξει και εκτελέσει τρεις προϋπολογισμούς. Επιτρέψτε μου να νομίζω ότι έχω κάποια... εξοικείωση με το θέμα και μπορώ να αντιληφθώ εάν ο προϋπολογισμός του κράτους διαχειρίζεται τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας ή είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός ο οποίος διαχειρίζεται την προεκλογική περίοδο του 2019.Από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 φέρει "επί των δύο κεφαλών του"δύο ψεύδη...Το πρώτο ψεύδος είναι του εγχώριου συντάκτη, αλλά ακόμα χειρότερο και πιο πονεμένο είναι το δεύτερο ψεύδος, το ψεύδος των ευρωπαϊκών αρχών που με περίσσεια ευκολία ήδη το ανέχτηκαν για λόγους εσωτερικού συμβιβασμού, και όχι με σκοπό τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας, ως όφειλαν. Να αποτελέσει δηλαδή αφετηρία ώστε να ξεφύγει η χώρα από τη σημερινή ασταθή κατάσταση. Επιθυμούν μόνο να απεγκλωβιστούν, νομίζουν, από την ελληνική οικονομία με γνώμονα να μην δημιουργηθούν ή ενταθούν δικά τους εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα. Κυρίως αναφέρομαι στη Γερμανία αλλά και σε όλους τους πολιτικούς και τεχνοκράτες καριερίστες της Ευρώπης που επενδύουν με ευκολία σε ένα δήθεν ελληνικό success story. Δεν ασκώ για πρώτη φορά κριτική. Έχουν και οι Ευρωπαίοι τεράστια ευθύνη για τη χρεωκοπία της χώρας και τις παλαιές και σημερινές παλινωδίες τους στα προγράμματα διάσωσης.
- Πως το εννοείτε αυτό;Προσωπικά έχω κάνει σφοδρή επίθεση εναντίον του αλήστου μνήμης Αλμούνια το 2009 ότι τα στοιχεία που εγκρίθηκαν από την Eurostat και τον ίδιο ως αρμόδιο επίτροπο ήταν καταφανώς ψευδή όταν αποδεχόταν ανεύθυνα και για πολιτικούς λόγους δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 2,5% του ΑΕΠ ενώ μετά τη χρεωκοπία αναγκάστηκε η Eurostat και ο ίδιος να αποδεχθούν ότι ήταν 15,2%. Δυστυχώς ακόμα και τώρα το "παρακράτος” του λαϊκισμού στην Ελλάδα δεν θέλει να το αποδεχθεί και γι’ αυτό συνεχίζεται αυτό το αίσχος των συνεχών διώξεων εναντίον του κυρίου Γεωργίου. Αυτό λοιπόν είναι το εκ της Εσπερίας ψεύδος του προϋπολογισμού.Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν υποδόριες σχέσεις και διομολογήσεις πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών παραγόντων που σχετίζονται με θέματα ζέοντα σήμερα για την Ευρώπη και προθύμως η Ελληνική Κυβέρνηση συνομολογεί άκριτα και τις περισσότερες φορές με κριτήρια πολιτικής ιδιοτέλειας. Δηλαδή κρυφές συμφωνίες για χαλάρωση της Εθνικής προσπάθειας για την οικονομική και δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας σε βάθος χρόνου.Και εδώ θέλω να τονίσω το επίσης απαράδεκτο. Ουδέποτε στην ιστορία της χώρας μας, διαπιστώνεται συσχετισμός διομολογημένων συναλλαγών και εξαρτήσεων με διεθνούς παράγοντες της εξωτερικής μας πολιτικής με την οικονομική μας πολιτική. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά.Επόμενο είναι ο προϋπολογισμός αυτός να έχει προβληματικότητα η οποία άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία του. Και οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος, μπορεί να είναι βαρετοί, αλλά αν θέλει κάποιος να φύγει από την κώφωση και την τύφλωση μπορεί να καταφύγει στους αριθμούς που είναι αδυσώπητοι και άτεγκτοι της πραγματικότητας.
- Θα θέλατε να το κάνετε πιο συγκεκριμένο αυτό το σημείο;Ερχόμαστε τώρα στο "εσωτερικό ψεύδος”. Το ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά +0,9% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το δεύτερο τρίμηνο η άνοδος του ΑΕΠ ήταν +0,2%. Άρα το πρώτο εξάμηνο η αύξηση του ΑΕΠ συνολικά ήταν +0,55%. (Αυτή είναι η πραγματική μέτρηση και όχι η παραπλανητική σε ετήσια βάση). Υπενθυμίζω ότι στόχος του προϋπολογισμού ήταν η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2018. Έτσι λοιπόν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται για το δεύτερο εξάμηνο αύξηση του ΑΕΠ κατά +3,65%. Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κανείς ότι αυτό είναι ουτοπικό. Το 2018 καταγράφεται ήδη ως άλλη μία χαμένη χρονιά οικονομικής αναιμίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του προϋπολογισμού.Η εκτίμησή μου και όχι μόνο είναι ότι φέτος η αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί μόνο γύρω στο +1% το οποίο στην ουσία και με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα ισοδυναμεί ουσιαστικά με μηδενική ανάπτυξη.Στο πεδίο των επενδύσεων ο στόχος του προϋπολογισμού του 2018 προέβλεπε +11,8% αύξηση των επενδύσεων. Αυτό διαψεύστηκε παταγωδώς. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ κατά το πρώτο εξάμηνο παρατηρήθηκε μείωση κατά -7,8%. Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο στόχος επαναπροσδιορίζεται σε +0,8%. Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός το δεύτερο αυτό εξάμηνο που διανύουμε θα πρέπει να υπάρχει αύξηση επενδύσεων κατά +10%! Πράγμα τελείως ανέφικτο αλλά και ανεύθυνο. Αυτά είναι τα ψεύδη τα οποία κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά διότι λόγω της εμφανούς αποτυχίας των στόχων δημιουργείται κάμψη του ηθικού και πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς κάτι που διαπιστώνουμε τις ημέρες αυτές.Το τρίτο πεδίο που επιθυμώ να αναφερθώ είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 εκτελέστηκε μόνο το 20% του ΠΔΕ κάτι που είναι πρωτοφανές και σημαίνει ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα αυτό θα περικοπεί δραστικά. Το αποτέλεσμα, λόγω του μεγάλου πολλαπλασιαστή που έχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι ότι η διαμόρφωση του ΑΕΠ φέτος θα παραμείνει πολύ χαμηλή. Στην ουσία η χαμηλή εκτέλεση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενέχει τη γνωστή πονηρία να εμφανίζονται από τώρα δήθεν μεγάλα υπερπλεονάσματα, συνεπικουρούντων σε αυτά η σκόπιμη μη επιστροφή φόρων, τα γιγάντια ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους και η μη καταβολή των συντάξεων.Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2019 η Κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη +2,5% του ΑΕΠ, και αυτό το συνδέει με πρόβλεψη αύξησης των Επενδύσεων κατά +11,9%, αυθαίρετα και χωρίς στοιχειώδη τεκμηρίωση. Και να σκεφτεί κανείς ότι τίθενται μεγαλαυχικοί στόχοι που μόνο αφελείς μπορούν να πιστέψουν ότι μπορούν να υλοποιηθούν και μάλιστα χωρίς να υποστούν την επίδραση του εκλογικού κύκλου.Επίσης παρατηρούμε πλέον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των εισαγωγών, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα μειωμένο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών που επιβαρύνουν τη ζωτικότητα και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, να αρχίσει να επανακάμπτει.Η φαλκίδευση της οικονομίας είναι ολοφάνερη, την ίδια στιγμή που το σχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε δίνει τελείως διαφορετική, ψευδή εικόνα.Θα ήθελα να προσθέσω εδώ ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε σχέση με ό,τι προέβλεπε πέρυσι για το 2019 μπορεί να μειωθεί κατά 300 εκατομμύρια σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό στο σενάριο που δεν περικοπούν οι συντάξεις, δηλαδή να διαμορφωθεί στα 7 δισ. ευρώ αντί για 7,3 δισ. ευρώ.Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επίσης να δει κανείς και τα στοιχεία συγκρότησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα τα οποία είναι απελπιστικά, γιατί ενώ η δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση καταγράφεται στο απίστευτα μεγάλο ποσοστό του 84% του ΑΕΠ περίπου, αντίθετα έχουμε πολύ χαμηλές επενδύσεις γύρω στο 7%. Αλλά και το ιδιαίτερο αρνητικό που αποδεικνύει την πλήρη αποεπένδυση της χώρας είναι ότι οι αποσβέσεις είναι ποσοστιαία πολύ μεγαλύτερες από τις νέες επενδύσεις
- Έτσι όμως περιγράφετε τον προϋπολογισμό σαν οδικό άξονα επιστροφής σε χρεοστάσιο...Πράγματι αυτό είναι συνταγή Αργεντινής στην νέα έκδοση της. Ενώ η χώρα χρειάζεται ένα νέο κύμα επενδύσεων προκειμένου να σωθεί, στην κυριολεξία έχουμε μία καθήλωση και των μακροοικονομικών στοιχείων. Βλέπω για παράδειγμα ότι μέσα στον προϋπολογισμό προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Και τούτο ενώ η κόπωση είναι εμφανής και φαίνεται στον τακτικό προϋπολογισμό. Όπως άλλωστε και στο πεδίο των μικροοικονομικών δεικτών δηλαδή της μεγέθυνσης της οικονομίας και των υπολοίπων δεδομένων.Είναι φανερή η οικονομική συρρίκνωση. Πρέπει κάποιος να είναι τυφλός, κουφός και κυρίως πολύ ιδιοτελής για να μην τη βλέπει. Και δεν εννοώ μόνο τους κυβερνώντες αλλά και το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης οι οποίοι διακηρύσσουν με βάση τις επόμενες εκλογές. Όταν όμως όλοι τεθούν στη διάθεση της κρίσης της ιστορίας μαζί με την Κυβέρνηση θα τους τεθεί και το αμείλικτο ερώτημα γιατί ενώ η κατάσταση της χώρας δεν άφηνε περιθώρια παιγνίων πολιτικής ανευθυνότητας αλλά αντίθετα απαιτείτο ανώτατος βαθμός πολιτικής ευθύνης η πλειονότητα από το πολιτικό προσωπικό της χώρας εξακολουθεί να μην καλλιεργεί την αυτοσυνειδησία της κατάστασής του σε ένα λαό ο οποίος περνούσε μία μακρά περίοδο μηδενισμού, παραίτησης, απόρριψης και δεχόταν τις παραμυθίες με πολύ μεγάλη ευκολία. Αυτή τη φορά όμως το "δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού εστί”, δεν θα φταίει το πολιτικό σύστημα μόνο, θα φταίει και ο ίδιος ο λαός που έχει την ευθύνη της μοίρας του. Η χώρα οδηγείται στον δρόμο, επαναλαμβάνω, στον σκοτεινό δρόμο της Αργεντινής. Δεν μπορεί το πνεύμα που καθοδηγεί τη χώρα και την κρατάει καθηλωμένη να είναι ακόμη κυρίαρχο. Το εκφυλιστικό αυτό πνεύμα που κυριάρχησε στη ζωή μας άρχισε να γεννιέται τη δεκαετία του ’70, τότε που η Ελλάδα πέρασε από την κοινωνία της ανάγκης και της επιβίωσης στην κοινωνία της επιθυμίας και της κατανάλωσης. Το πνεύμα αυτό εξακολουθεί και σήμερα να κατατρώει τα σωθικά της χώρας.Αποτέλεσμα είναι να οδηγηθούμε πρώτον σε μία εύθραυστη οικονομία, δεύτερον σε μία αποθεσμοποίηση της χώρας και σταδιακά η χώρα να μείνει χωρίς αντισώματα στις δυσκολίες. Τρίτον και σημαντικότερο οδηγήθηκε σε μία ποιοτική πτώση της πολιτικής διαχείριση της χώρας, ώστε να μη μπορεί να πει κανείς ότι η χώρα αυτή μπορεί να έχει μέλλον στην Ευρωζώνη.
- Περιγράφετε τη χώρα σε διαρκή κρίση εξουσίας...Αυτή η κρίση είναι φανερή εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν τα λέω πρώτη φορά. Τα έχω επαναλάβει πολλές φορές, για αυτό και βρέθηκα εκτός πολιτικής, με δική μου απόφαση το 2009.Ακριβώς γιατί η πτώση της χώρας ερχόταν από βάθος χρόνου εξελικτικά. Ήταν μια διαρκής "πτώση”. Η χρεοκοπία η οικονομική αλλά και η αποθεσμοποίηση της χώρας στο σύνολό της και η πολιτισμική και κοινωνική πτώση της ελληνικής κοινωνίας, είναι τα συμπτώματα της εξελικτικής αυτής απομείωσης...
- Παρ'όλα αυτά η εσωτερική κατάσταση φαίνεται να επηρεάζεται και από το διεθνές περιβάλλον.Έχω προσωπική άποψη στο θέμα αυτό. Θέλω να μου απαντήσει κάποιος στο ερώτημα, πώς στην ευχή γίνεται τα spread των δεκαετών ομολόγων με ετήσια ελλείμματα της τάξης του 15% του ΑΕΠ, που είχαμε όταν άρχισε η κρίση τον Απρίλιο του 2010 όταν η χρεοκοπία χτύπησε τη χώρα να είναι τα ίδια ακριβώς με τα σημερινά, μετά από 8 χρόνια που υποτίθεται ότι φύγαμε από τα προγράμματα με πλεονάσματα και ανοίγει δήθεν ο δρόμος προς την Εδέμ. Η απάντηση είναι μία και δεν υπάρχει άλλη. Η χώρα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν έχει κεφάλαια αξιοπιστίας και φοβίζει από ενδεχόμενη έλλειψη πολιτικής σταθερότητας.Είναι διαστρέβλωση αλλά και ανέντιμο ψεύδος να συνδέουν τα υψηλά επιτόκια με την κρίση στην Ιταλία. Η Ιταλία εξακολουθεί να δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από μας και δεύτερον και σημαντικότερο και άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα διάσωσης αλλά βγήκαν από αυτά, δανείζονται με επιτόκια γύρω στο 2%. Η αναξιοπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο διεθνές περιβάλλον είναι τόσο πολύ επιβαρυμένη ώστε να μην δημιουργούνται προϋποθέσεις ελκυστικότητας για επενδύσεις στην Ελλάδα είτε παραγωγικές είτε χαρτοφυλακίου.Με όλα αυτά τα τερτίπια που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό και ξέρουν οι αγορές να διαβάζουν πολύ καλύτερα από εμάς η αξιοπιστία της χώρας μας επιβαρύνεται πάρα πολύ. Γιατί ο προϋπολογισμός δεν είναι μία λογιστική καταγραφή, είναι το πολιτικό εργαλείο της αξιοπιστίας της χώρας.
- Που εντοπίζεται κατά συνέπεια το πολιτικό πέρα από το οικονομικό πρόβλημα στη χώρα;Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι το πότε (σσ. η χώρα) θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Αυτός ο λαός, αυτή η κοινωνία πρέπει να περάσει στην αναζήτηση και στην επίλυση των θεμελιωδών της ζητημάτων που είναι η επιβίωσή της, για να διατηρηθεί στην ευρωζώνη και για να μην ξαναγίνει η Αργεντινή, όπως μέχρι σήμερα όλα τα στοιχεία δείχνουν. Δεν με ενοχλεί καθόλου να λένε για άλλη μία φορά ότι είμαι Κασσάνδρα, διότι η Κασσάνδρα δεν ήταν κακή μάντισσα ήταν καλή μάντισσα μόνο που μάντευε τα κακά. Εγώ δεν κάνω προφητεία μιλάω με στοιχεία και από κει και πέρα....Αποχώρησα νωρίς από την πολιτική σκηνή αλλά κράτησα το δικαίωμά μου οπότε θέλω, ως πολίτης, να λέω τις απόψεις μου. Συνεχίζω έτσι την προσπάθεια για την "αιμάτωση” του πολιτικού συστήματος της χώρας με νέους ανθρώπους που έχουν άλλη κουλτούρα, έχουν εργασία και δεν την αναζητούν μέσα από την πολιτική. Η χώρα διαθέτει πολλούς και σε υψηλό επίπεδο ανθρώπους, αλλά δεν έχουν πολιτικό χώρο.Από αυτή την άποψη και μέσα στις συνθήκες αυτές θεώρησα ότι πρέπει να στηρίξω την κίνηση της "Δημοκρατικής Ευθύνης” στηρίζοντας κυρίως την ιδέα της βαθιάς ανανέωσης, όχι μόνο στα πρόσωπα, αλλά κυρίως τις ιδέες. Την ιδέα της διάσωσης της χώρας μέσα από μία νέα δυναμική, νέων ανθρώπων, με νέες αντιλήψεις. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η ιδέα δεν χρειάζεται να είναι η "Μεγάλη Ιδέα”, χρειάζεται πρώτα η διάσωση της χώρας μέσα από μία νέα αντίληψη, για το ρόλο της Ελλάδας και το μέλλον της, την οποία θα πρέπει όμως να την ενστερνιστούν να την κάνουν συναίσθημα και από συναίσθημα μία νέα πεποίθηση.Άλλοι καιροί, άλλοι άνθρωποι.
↧
↧
Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 η ένταξη για την ολοκλήρωση των σχεδίων του Έργου «Κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού: Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι – ελληνοαλβανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της παρακαμπτήριας οδού Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 4.900.000,00€, στον Άξονα 1 του Προγράμματος και στον Ειδικό Στόχο 1.1.Ολόκληρη η δήλωση του Δήμαρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλου έχει ως εξής : Εγκρίναμε σήμερα 5 Οκτωβρίου 2018 ως Επιτροπή Παρακολούθησης του Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 την ένταξη για την ολοκλήρωση των σχεδίων του Έργου «Κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού: Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι – ελληνοαλβανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της παρακαμπτήριας οδού Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 4.900.000,00€, στον Άξονα 1 του Προγράμματος και στον Ειδικό Στόχο 1.1.Το τμήμα «Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι – ελληνοαλβανικά σύνορα», μήκους 20,5 χλμ., αποτελείται από 3 λωρίδες κυκλοφορίας και περιλαμβάνει 6 γέφυρες, 1 ενιαία σήραγγα και 7 υπόγειες διαβάσεις.Στο εν λόγω έργο συμπεριλαμβάνεται και η περιμετρική οδός της Ηγουμενίτσας, μήκους 5 χλμ, η οποία αποτελείται από 2 σήραγγες C&C, 3 δίδυμες σήραγγες και 4 κόμβους. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.Το συγκεκριμένο έργο εκτός του ότι θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της σύνδεσης του λιμένα της Ηγουμενίτσας με την Αλβανία και με τους Πανευρωπαϊκούς Διαδρόμους, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Θεσπρωτίας το οποίο θα υποστηρίξει τον όγκο της κυκλοφορίας στη διασυνοριακή περιοχή, η οποία αυξάνεται σταθερά λόγω της έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αυξημένης εισροής τουριστών.
↧
October 10, 2018, 1:50 pm
Στις 6 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας η επετειακή εκδήλωση του Ηπειρωτικού Συλλόγου Μπίλεφελντ για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων ζωής και δράσης του. Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού κα Αντιγόνη Φίλη, η οποία και μετέφερε στους απόδημους Ηπειρώτες τους θερμούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.Στη συνέχεια, στο σύντομο χαιρετισμό της, συνεχάρη το Προεδρείο και τα Μέλη του συλλόγου για τη δράση τους, εξήρε το έργο και τη συμβολή όλων των αποδήμων Ελλήνων, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην μητέρα πατρίδα, καθώς –όπως υπογράμμισε- συντηρούν την ελληνική ταυτότητα και συνείδηση, κρατούν ζωντανή την ελληνική γλώσσα, διαφυλάττουν και προάγουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, μεταλαμπαδεύοντας στη νεότερη γενιά τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες και την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ελλάδας. Κλείνοντας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Περιφέρειας Ηπείρου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των κατοίκων της, που ταυτόχρονα δημιουργούν και κατάλληλες συνθήκες για τον επαναπατρισμό των αποδήμων. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί κυρίως από την Ήπειρο αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, με τη συμμετοχή 14 πολιτιστικών συλλόγων που δρουν στη Γερμανία.
Την επομένη, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου, συναντήθηκε με τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Δημήτριο Τσόμπρα, τον οποίο συνεχάρη για το θεάρεστο έργο που επιτελεί. Ακολούθησε συνάντηση με μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, της Ελληνικής Κοινότητας Μπίλεφελντ, με εκπροσώπους νεολαίας καθώς και όλων των ελληνικών πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, από τους οποίους ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό.
↧
October 13, 2018, 2:02 am
Τι έγραφε για τους Ελληνες ένας Γάλλος δημοσιογράφος πριν από 150 χρόνιαΗ Ελλάδα υπήρξε διαχρονικά ένα μυστήριο για τους ξένους. Οι Ευρωπαίοι περιηγητές που τη γνώρισαν πρώτα μέσα από τη λάμψη της αρχαιότητας απογοητεύτηκαν οικτρά όταν την επισκέφθηκαν και γνώρισαν τους Έλληνες.Ο γνωστός ελληνικός φθόνος («Δεν υπάρχει Έλληνας που να χαίρει εκτίμησης στην Ελλάδα», γράφει οΕντμόντ Αμπούτο 1854), η γενικευμένη διαφθορά, ο θρησκευτικός σκοταδισμός και ο συντηρητικός πατριωτισμός εμπόδισαν διαχρονικά την Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα.Το βιβλίο του Εντμόντ Αμπού (1828-1885) «Η Ελλάδα του Όθωνα», που εκδόθηκε το 1854 (Εντμόντ Αμπού: «Η Ελλάδα του Όθωνα», Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2018), ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα μας και θεωρήθηκε συκοφαντικό για πολλές δεκαετίες.Ωστόσο, πρόκειται για τη ματιά ενός φιλέλληνα που δεν μπορεί παρά να εντοπίσει τα αντιφατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας - χωρίς να παραγνωρίζει τα επιτεύγματα, αλλά και χωρίς να αγνοεί τα ελαττώματα.Το βιβλίο του Αμπού είναι ένα μοναδικό ιστορικό ανάγνωσμα που καταφέρνει να παραμένει επίκαιρο ενάμιση αιώνα μετά, χάρη στις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή.
Μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο «Η Ελλάδα του Όθωνα»:
«Η άλλη όψη του νομίσματος – Οι Έλληνες είναι απείθαρχοι και ζηλόφθονοι – Ο βασιλιάς των αυτοχθόνων και των ετεροχθόνων – Η ελληνική εντιμότητα – Δυο υπουργοί μαλώνουν για το ποιος θα λαδωθεί – Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου βάζει τον κήπο του σε λαχειοφόρο αγορά».Κάθε νόμισμα έχει και την άλλη του όψη, κι είναι πράγματι σπάνιο μια αρετή να μην είναι και διαστροφή μαζί.
Στους Έλληνες η αγάπη για την ελευθερία ισοδυναμεί και με περιφρόνηση στους νόμους και σε κάθε νόμιμη αρχή• Η αγάπη για την ισότητα εκδηλώνεται συχνά σαν άγρια ζήλια απέναντι σε όλους εκείνους που ξεχωρίζουν• ο κοντόφθαλμος πατριωτισμός γίνεται εγωισμός και το εμπορικό πνεύμα αγγίζει την απατεωνιά.
Τα Παλικάρια έχουν μάθει από τότε που γεννήθηκαν να παραβιάζουν τους νόμους, ενώ οι Φαναριώτες να τους παρακάμπτουν• η μάζα του λαού μόνο με τη βία υπάκουε, και δεν πιστεύει πως έχει την παραμικρή υποχρέωση απέναντι σε μια αδύναμη κυβέρνηση• η θρησκεία, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, ωθεί τους πιστούς στη δεισιδαιμονία μόνο, και ξεχνά να κηρύξει την ηθική• Η εξουσία δεν γνωρίζει πώς να γίνει σεβαστή και φαίνεται να αμφιβάλλει για τον εαυτό της• με δυο λόγια, όλα συντείνουν στο να γίνει ο ελληνικός λαός ο πιο απείθαρχος του κόσμου.
Ο ίδιος φθόνος που επέβαλλε άλλοτε την αυστηρή ετυμηγορία του εξοστρακισμού, καταδικάζει σήμερα τους ανθρώπους που ξεπερνούν ένα ορισμένο επίπεδο. Κάποιους τους δολοφονούν με μαχαίρι ενώ κάποιους άλλους τους σκοτώνουν με τα λόγια. Ρωτήστε έναν Έλληνα για όλα τα μεγάλα ονόματα της χώρας του, δε θα μιλήσει για κανένα χωρίς να το κηλιδώσει. Ο ένας πρόδωσε, ο άλλος έκλεψε, κάποιος τρίτος έδωσε συμβουλή ή διαταγή για φόνο• και οι πιο αγνοί έχουν ήθη αχρεία. Δεν υπάρχει ένας Έλληνας που να χαίρει εκτίμησης στην Ελλάδα.
Ο ελληνικός πατριωτισμός εκδηλώνεται με δύο τελείως αντίθετους τρόπους, εκτός και εντός της χώρας. Οι Έλληνες του εξωτερικού λατρεύουν την κοινή πατρίδα• δίνουν ότι έχουν και δεν έχουν γι’ αυτήν, και το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα την κάνουν πλουσιότερη και μεγαλύτερη. Οι Έλληνες του εσωτερικού το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα κλείσουν τη χώρα στους Έλληνες του εξωτερικού. Οι μεν έχουν έναν γενναιόδωρο πατριωτισμό, οι δε έναν πατριωτισμό συντηρητικό. Ο γενναιόδωρος πατριωτισμός είναι εκείνος που δημιούργησε όλα τα μεγάλα ιδρύματα της Ελλάδας. Ο συντηρητικός πατριωτισμός είναι εκείνος που έφτιαξε τον νόμο της 3ης Φεβρουαρίου 1844 για τους αυτόχθονες και ετερόχθονες.
Ο νόμος αυτός, ο πιο άδικος και ηλίθιος που ψηφίστηκε ποτέ σε πολιτισμένο λαό, δίνει το αποκλειστικό μονοπώλιο των δημόσιων λειτουργημάτων σε κατοίκους του Μοριά και της Αττικής. Κλείνει την πόρτα της Ελλάδας σε όλους εκείνους τους Έλληνες που δεν γεννήθηκαν στο μικρό βασίλειο του Όθωνα• αποκλείει από την κυβέρνηση το κομμάτι το πιο έξυπνο, το πιο πλούσιο και το πιο αφοσιωμένο του έθνους (...).
(...) Ο ελληνικός λαός δεν είναι γεννημένος για τον πόλεμο, ό,τι κι αν λέει. Ακόμα κι αν έχει το θάρρος που αποδίδει ο ίδιος στον εαυτό του, η πειθαρχία, που είναι η κινητήριος δύναμη του πολέμου, θα του λείπει πάντα.
Ισχυρίζεται πως δεν είναι γεννημένος για τη γεωργία: φοβάμαι πως έχει δίκιο. Η γεωργία απαιτεί περισσότερη υπομονή, περισσότερη θέληση και μεγαλύτερη προσήλωση, χαρακτηριστικά που οι Έλληνες δεν είχαν ποτέ τους. Τους αρέσουν τα μακριά ταξίδια, οι τολμηρές επιχειρήσεις, η ριψοκίνδυνη κερδοσκοπία. Ο Έλληνας βρίσκει τη θέση του στην πόρτα ενός μαγαζιού όπου προσελκύει τους πελάτες ή πάνω στη γέφυρα ενός πλοίου όπου διασκεδάζει τους επιβάτες. Καθισμένος, ευχαριστιέται την αρχοντιά του• όρθιος, θαυμάζει την κομψότητά του• αλλά τον απωθεί η ιδέα να σκύψει πάνω από τη γη. Οι γεωργοί μας θα τον θεωρούσαν άεργο, αλλά θα είχαν άδικο• δουλεύει με το μυαλό.
Οι Έλληνες που καλλιεργούν τη γη νιώθουν ταπεινωμένοι• προσβλέπουν σε μια θέση υπηρέτη ή φιλοδοξούν να γίνουν ιδιοκτήτες μιας μικρής ταβέρνας. Το αχάριστο χώμα που παιδεύουν δεν μιλά στην καρδιά τους• δεν νιώθουν όπως οι δικοί μας αγρότες, αλλά και οι πρόγονοί τους, αγάπη για τη γη, και έχουν ξεχάσει τους ποιητικούς μύθους που τη θεωρούσαν μητέρα των ανθρώπων. Ο γάλλος αγρότης το μόνο που σκέφτεται είναι πώς θα μεγαλώσει το χωράφι του• ο έλληνας αγρότης είναι πάντα έτοιμος να το πουλήσει.
Άλλωστε πουλούν ό,τι μπορούν. Κατά πρώτον, για να έχουν χρήματα και, κατά δεύτερον, για τη χαρά του να πουλάς. Στη Γαλλία, αν προτείνετε σε έναν εργάτη να σας πουλήσει το ρούχο του θα σας απαντήσει, χώνοντας τα χέρια στις τσέπες του: «Το ρούχο μου δεν είναι για πούλημα». Στην Ελλάδα, σταματήστε έναν αστό στον περίπατο και ρωτήστε τον αν θέλει να σας πουλήσει τα παπούτσια του. Αρκεί να του δώσετε μια λογική τιμή και μπορείτε να στοιχηματίσετε δέκα προς ένα ότι θα γυρίσει ξυπόλυτος στο σπίτι.
Στα ταξίδια μας, όταν μέναμε σε ιδιώτες κάπως εύπορους, δεν χρειαζόταν να στείλουμε κάποιον στο παζάρι. Οι οικοδεσπότες μας μας έδιναν στη σωστή τιμή το κρασί της κάβας τους, το ψωμί του φούρνου τους, τις κότες του κοτετσιού τους. Γδύνονταν, στην ανάγκη, για να μας πουλήσουν τα ρούχα τους. Έχω πάρει, έτσι, ένα αλβανικό πουκάμισο πολύ καλοκεντημένο που το είχα αγοράσει όσο ήταν ακόμη ζεστό. Αντιθέτως, μια δυο φορές οι αγρότες μάς παρακάλεσαν να τους πουλήσουμε ό,τι έβλεπαν στα χέρια μας.
Μια μέρα στη Σπάρτη, ένας άνδρας που είχε έρθει για να μου πουλήσει μετάλλια θέλησε να αγοράσει το μελανοδοχείο που χρησιμοποιούσα. Ο Πέτρος, ο υπηρέτης μας, όταν έμαθε ότι ο Μπελέ ήθελε να πουλήσει το άλογό του, πήγε να τον βρει και, γυρνώντας το φέσι στα δάχτυλά του, του ζήτησε να τον προτιμήσει. «Μα για όνομα του Θεού» τον ρώτησε ο Μπελέ «τι θα το κάνεις το άλογό μου;» - «Θα σας το νοικιάσω, κύριε, για τον περίπατο».
iefimerida.gr
↧